Z Hulka Belichickem, aneb s čím přichází nový head coach Matěj Večes

Matěje Večese nelze přehlédnout a také asi netřeba fanouškům Glads víc představovat. Na hřišti platil v posledních letech za jednoho z nejlepších defenzivních linemanů, kteří byli v Česku k mání. Zkušenosti z Prague Black Panthers i reprezentace začal před časem předávat i v kádru Vysočiny. Své trenérské smýšlení už v týmu nějakou sdílel a od letošní sezony bude na sideline tím nejpovolanějším ze všech. Matěj na pozici hlavního kouče vystřídal Ondru Pauluse a má jasný cíl – zvýšit organizovanost přípravy a trenérského dohledu. Na tiskové konferenci před startem sezony pak v sále svým zvučným hlasem zřetelně a jednoznačně prohlásil. „Nechceme jen vyhrávat. Chceme v české lize vládnout a dominovat.“

Jak se zrodilo tvé povolání do role head coache?

Nabídku jsem dostal od bývalého trenéra Ondry Pauluse a prezidenta Martina Kulhy. Je to samozřejmě velká výzva. S Vysočinou už dlouhodobě spolupracuju i na trenérské úrovni. Nějakou dobu jsme se bavili o tom, že je potřeba udělat ten pověstný step up. Prošel jsem několika kluby i jako hráč a kouč a mám nějaké zkušenosti a chtěli jsme nastavit jakýsi poloprofesionální proces v naší organizaci. Celý svůj život chci u footballu být a směřoval jsem k tomu. Seběhlo se to celé docela narychlo a chvilku jsem se s novou situací sžíval, ale teď už je to dobrý.

Hráče znáš ze svého působení velmi dobře, znáš organizaci Gladiators, v čem má spočívat tvůj přínos, co bys za sebe rád s týmem dokázal?

Gladiátoři odvedli v minulosti skvělou práci. Je potřeba ale Gladiators pořád vnímat jako mladý klub, který se pořád může v něčem posouvat a zlepšovat. Nikdy tu například nebyl nastavený proces organizování tréninků nebo detailnějšího přístupu k pozicím.  Práce s trenéry, práce s hráči. Aby se všichni společně rozvíjeli a nebylo to hozené jen individuálně na ně, ale abychom měli nějaký strategický plán progresu. Jde mi o nastavení nějaké manažerské strategie v rámci klubu. Tím neříkám, že něco bylo dřív špatně, tohle je prostě přirozený vývoj, kdy přichází někdo s větší zkušeností. Po mně třeba na Vysočinu přijde Bill Belichick. (úsměv)  

Belichick na Vysočině zní jako lákavá představa. Kam tedy Glads směřují, na co dbáš, co chceš z potenciálu týmu vymačkat?

Pořád jsme amatérský sport, kluci platí příspěvky, chodí na tréninky a zápasy ve svém volném čase. Hlavním cílem mě jako head coache pořád zůstává to, aby je to bavilo. To je moje vize. A aby je to bavilo, musí se dělat rozbory, videa, scouty, videa z tréninků. Musí se jim přístup k tomu produktu nabídnout v co nejprofesionálnějším balení. Dlouhodobým cílem je dominovat v české lize. Nechceme si ukousnout velké sousto jako například Prague Lions. Cením to, ELF je odvážný krok a přeju jim jen to nejlepší, ale my chceme ty naše krůčky dělat spíš postupně. Aby se nám to jednou nesesypalo jak domeček z karet, kdyby odešel sponzor a odešli třeba dva klíčoví hráči a najednou bychom spadli někam dolů. Ne, tohle já nechci. My chceme tu organizaci budovat silnou po všech stránkách – ze strany hráčů, managementu a coaching staffu.

Czech Bowl se po 2 letech bude hrát opět v Jihlavě. Ptát se na hlavní cíl a ambice je asi zbytečné, že?

Chceme všechno vyhrát. Ani do jednoho zápasu nepůjdeme s tím, že bychom ho chtěli nějak vypustit. Před sezonou není nikdy jasné, kdo na tom jak kvalitativně je. Ale kdybychom třeba v nějakém zápase dominovali, tak za mého vedení nikdy nepolevíme, protože třeba i jednoznačný zápas je už svým způsobem příprava na další utkání a dalšího soupeře.  My letos půjdeme do všeho na 100 procent. To můžu fanouškům slíbit!